MELLAN RUMMEN  av Alexander Mahmoud

Att höra till eller inte höra till. Det är avgörande. Hur gör man för att hitta sin plats när man inte får vara med? Vem blir man när man ständigt får kämpa för gemenskap? Hur hittar man glädjen i livet när det inte finns någon framtidstro? Vågar man bli kär när man tycker att man inte är något värd?


Mellan rummen bygger på den kritikerrosade boken med samma namn av Alexander Mahmoud som kom ut i december 2015. Boken är självbiografisk och beskriver uppväxten i en liten ort i Småland som präglas av utanförskap och rädslan för att inte höra till. Om att ständigt bli ifrågasatt och att inte räknas som svensk av omgivningen – men inte heller vara en del av sina föräldrars ursprung. Övervikten, som präglat hela uppväxten, bidrar till ett dubbelt utanförskap.


Alexander sökte något annat och fann fotografin. Hans strategi för överlevnad blir att ta sig bort, hitta något nytt och börja om. Bli någon. Först som fotograf på Smålandsposten, sedan flytt till Stockholm där han börjar frilansa som fotograf. I den nya staden möter han också för första gången kärleken.


Utställningen är en berättelse om att söka sin egen identitet, om längtan bort och till, om mod, och om att vara ung i Sverige i dag.


Alexander Mahmoud (född 1990) är fotograf och arbetar bland annat för Dagens Nyheter. Han är också bildredaktör för tidningen Re:public. 2015 blev han nominerad till Stora Journalistpriset för sitt reportage Hem till byn. Samma år fick han också ett hedersomnämnande i Röda Korsets journalistpris.


Sofia Marcetic, curatorUtställningen innehåller:

• 23 färgfotografier i svarta träramar, 50x70 cm

• en introtext i svart träram, 50x70 cm

• fem citat i svarta träramar, 50x70 cm