KÄRLEKEN  av Johanna Syrén

Anna-Lena var nazisten som sjöng låttexter om att bevara den ariska rasen. Som spred ilska och frustration i främlingsfientliga forum. Anna-Lena var lättpåverkad, rastlös och arg den dagen när hon förälskade sig i en aktiv nazist. Under några år tillhörde hon extremhögern och skyllde sin egen livssituation på politiker och invandrare. Vändningen kom när Anna-Lena blev lämnad och ensamstående med två små barn. Med hjälp av kärlek och förlåtelse från familj och vänner lever hon nu ett annat liv.


Anna-Lena jobbar idag med välgörenhet för utsatta människor och som diakoniassistent inom svenska kyrkan. Hakkorset har tatuerats över med en blomma och hon försöker bli sams med sig själv. Bilderna berättar historien om Anna-Lena i dag och hur hon lever sitt liv i skuggan av det förflutna. Utställningen handlar också om människans mörker och förmåga att ändra sig.


"Vissa tror att jag berättar min historia bara för att få uppmärksamhet och synas. Egentligen har de rätt, för så länge uppmärksamheten hjälper någon annan har jag ju gjort skillnad. Allt jag gör handlar om att betala tillbaka till samhället."

Anna-Lena Joners LarssonUtställningen finns i nuläget enbart i digital form och innehåller:

• 30 svartvita fotografier av fotografen Johanna Syrén

• några av Anna-Lenas privata bilder från åren i de högerextrema kretsarna

• texter ur självbiografin "Nazibruden"  skriven av Jessika Devert

• en introtext

• en ljudfil

• texter om nazismens historia och spridning i Sverige