HOLDING  av Anna Clarén

Holding är en slags dagboksanteckningar från en tid i fotografens liv då hon fotograferade konstant. "Även på natten satte jag upp kameran på ett stativ och lät slutaren stå öppen mot mig själv under de timmar då jag sov."

Holding fick år 2006 Svenska fotografers Förbunds utmärkelse för Årets bästa fotobok.

"I mitt fotografiska arbete använder jag mig av externa, konkreta attribut för att skildra en inre emotionell verklighet, en verklighet som för mig är minst lika verklig och ytterst påtaglig."


Utställningens och bokens titel, Holding, är en term hämtad från psykoterapin. Den säger att varje enskilt litet barn bör få en självklar känsla av att vara älskat och omhändertaget av sina föräldrar. Detta barn kommer sedan att gå ut i livet med en känsla av att vara hållen. Hållen av sina föräldrar, hållen av sig själv och hållen av livet. Det barn som växer upp i en familj där denna självklara kärlek av någon anledning inte fanns, kommer som vuxen att ständigt söka och desperat leta efter känslan av holding. I stället för känslan av att vara hållen kommer känslan av att falla och falla som i en bottenlös rymd.

Sökandet efter någonstans att hålla sig i kan te sig på olika sätt; symbiotiska kärleksförhållanden, destruktivitet, flyktbeteende och rastlöshet, en ständig känsla av alienering, av utanförskap.

"Berättelsen är på flera sätt ett slags självporträtt. Men jag är övertygad om att i djupet på varje människa är vi alla relativt lika. I vårt sökande, i frågorna och förvirringen, i längtan efter tillhörighet och närhet är vi alla lika. Därför är denna berättelse inte enbart ett självporträtt utan även en djupt allmänmänsklig berättelse."


Anna Clarén


Utställningen innehåller:

45 fotografier i storleken 63x63 cm monterade i vita träramar med glas.

Till utställningen hör också en tygvepa med inledningstext av poeten Mara Lee.